Posiada kilka zamiennie stosowanych nazw. Kafetiera, mokka lub kawiarka. W małym minimalistycznym czajniczku można przygotować wyborny i aromatyczny napój, który doskonale smakuje i sprawdza się na spotkaniach towarzyskich lub o poranku. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy, by jej smak uwodził zmysły, a aromat wypełniał cały dom? Podpowiadamy, jak przygotować esencjonalny napar w kawiarce.

 

Jak korzystać z kawiarki, by stworzyć najlepszą kawę?

Ten niepozorny gadżet do sporządzania wybornego napoju należy stosować zawsze zgodnie z instrukcją. Zatem, jak parzyć kawę w kawiarce, by smakowała doskonale? Przede wszystkim należy wyjaśnić, jak działa klasyczna kafetiera. Do jej poprawnej pracy konieczne jest źródło ciepła. Może być to palnik gazowy lub kuchenka indukcyjna. Warto zwrócić uwagę na specyfikację kupowanej kawiarki. Szukając produktu przyjaznego indukcji, można zdecydować się np. na model Bialetti Brikka.

Kolejną istotną kwestią jest ilość wsypywanej do sitka kawy. Powinno być jej na tyle dużo, by stawiała opór wrzącej w kawiarce wodzie. W ten sposób stworzymy esencjonalny i aromatyczny napój. W jaki sposób zaparzyć dobrą kawę? Ziarna należy zmielić drobno w młynku (ale nie za drobno, by nie zatkać sitka w kawiarce w trakcie parzenia).

W tym czasie do kawiarki wlewamy przegotowaną wodę o temperaturze pokojowej. Wypełniamy naczynie do poziomu zaworka bezpieczeństwa (ważne, aby woda nie zakrywała zaworka). Wodę należy wlać do dolnej części kawiarki. Kolejną istotną kwestią jest, ile kawy powinno się wsypać do naczynia? Kawa nie powinna wykraczać ponad poziom rantów sitka. Za pomocą łyżeczki można lekko ubić wsypaną kawę, by sitko zostało nią odpowiednio wypełnione.

Wówczas zakręcamy górną część kawiarki i stawiamy ją na palniku lub rozgrzanej płycie indukcyjnej. Moc palnika nie powinna być za duża, by zapobiec nazbyt szybkiemu spływaniu kawy. Powinniśmy zaobserwować łagodny, powolny strumień. W momencie, gdy słyszalne zaczyna być intensywne bulgotanie, należy zdjąć kawiarkę z palnika i rozlać napar do filiżanek.

 

Jaka kawa do kawiarki? Grubość mielenia ma znaczenie

Poziom zmielenia ziaren kawy do kawiarki powinien różnić się nieco od kawy mielonej do ekspresu ciśnieniowego. Grubość zmielenia można przyrównać np. do drobnej soli kuchennej. Warto pamiętać o tym, by zawsze świeżo mielić ziarna przed rozpoczęciem parzenia, co wzmocni aromat przygotowanego napoju.

Parzenie kawy espresso w kawiarce to doskonała alternatywa dla ekspresu ciśnieniowego, dlatego też można z powodzeniem taki napar przygotować w tym niepozornym urządzeniu. Równie chętnie parzone jest café latte. Wówczas potrzebny jest także spieniacz do mleka.

 

Jaką kawiarkę wybrać?

Istnieje wiele modeli odpowiadających najróżniejszym oczekiwaniom i gustom. Kluczowy jest przede wszystkim rodzaj palnika, dlatego zawsze trzeba zapoznać się ze specyfikacją kupowanego urządzenia. Mnogość modeli i kolorystyki pozwoli wybrać najlepsze rozwiązanie dla każdego konesera dobrej kawy. Warto wziąć pod uwagę także litraż urządzeń.

Kawiarka to świetne i bardzo minimalistyczne rozwiązanie dla tych, którzy nie wyobrażają sobie poranka bez aromatycznej kawy, a jednocześnie nie chcą zaopatrywać się w kosztowny ekspres. Jest to zatem ekonomiczna propozycja. Ponadto kawiarka ze względu na swoje małe gabaryty, zajmuje mało miejsca w domu i można zabrać ją ze sobą np. na wakacje do domku letniskowego. Jest łatwa w czyszczeniu, prosta w obsłudze i zaparzymy w niej wyborną kawę na wiele sposobów. 

polecane kawiarki

Kawiarka Bialetti New Venus Copper 6tz Indukcja 

icon-menuBialetti Venus oferuje maksymalną wytrzymałość i trwałość: grubość ścianek wzrosła o 20%, co zapewnia wysoką wydajność i solidność gwarantującą najwyższą jakość. Zbudowana ze stali nierdzewnej, aby pracować również na płytach indukcyjnych, zachowuje swój blask i oryginalne właściwości nawet po długim czasie użytkowania. Ergonomiczny i antypoślizgowy uchwyt zapobiega oparzeniom.  

 

Kawiarka Bialetti Brikka Indukcja 4tz 

icon-menuBrikka Induction to wyjątkowy ekspres do kawy, który pozwoli zasmakować prawdziwego włoskiego espresso, jak z kawiarni. Kolumna z silikonową membraną została zaprojektowana i opracowana w celu zwiększenia stopnia kremowej konsystencji kawy. Ciesz się pełną, intensywną kawą o trwałej kremowej konsystencji.  

 

Kawiarka Aluminiowa Bialetti Moka Express 3tz Gaz 

icon-menuBialetti Moka Express: to oryginalna kawiarka, która jest symbolem włoskiej jakości, oferując doświadczenie prawdziwego włoskiego rytuału przygotowywania pysznej filiżanki kawy. Jej unikalny kształt pochodzi z 1933 roku, kiedy to została wynaleziona przez Alfonso Bialettiego.  

 

Kawiarka Bialetti Moka Express 3tz Italia 130 ml 

icon-menuKształt i oryginalny design sprawiają, że Bialetti Moka może być świetną ozdobą każdej kuchni. Rewelacyjny wygląd łączy się tu z funkcjonalnością. Moka to prawdziwa włoska ikona. Jest wyjątkowa z dwóch powodów: nie tylko parzy naprawdę dobrą kawę, ale sama w sobie jest prawdziwym dziełem sztuki i symbolem włoskiej kultury.  

 

Zobacz też inne nasze artykuły: